Vanishing of Ethan Carter 2/2

Érdekességek, magyarázatok

screen_shot_2015-01-29_at_15_44_28.pngEz a bejegyzés azoknak szólna elsősorban akik végig vitték a játékot. A cselekménnyel kapcsolatos észrevételeimről, érdekességekről, utalásokról fogok most írni. Illetve pár kérdésre próbálok választ adni.

A történet egy részét a játékos által megtalált történetek alkotják, amiket Ethan írt. Ezek kifejezetten érdekesek, és vizuálisan is szórakoztató ahogy Prospero ha úgy tetszik, átéli ezeket a történeteket különböző formában. Azonban újságcikkekből és egyéb iratokból kiderül, hogy Ethan valós események alapján írta. Az első történetben például leég egy falu, majd egy újságcikkben kiderül, hogy Ethan nagymamája egy tűzben hunyt el, ami Ed nagypapa gondatlanságából következett be. A történetben szereplő öregember pedig kijárt az erdőbe egy fa "nedvéből" inni, ahol a valóságban üres üvegek és cigi csikkek hevernek. Lehet Ed bácsi oda jár ki bánatában az incidens óta, persze ez konkrétan nem derül ki, de érdekes belegondolni hogy az egyes történetek miket árulhatnak el azok ihletőiről, Ethan családtagjairól.

Másrészt gyilkossági helyszínekkel találkozunk, a Carter család tagjai kerültek erőszakos össze tűzésekbe egymással, a "Sleeper" nevű lény hatására. Itt a nyomok alapján kell kronológia sorrendbe állítani az egyes gyilkosságokhoz vezető eseményeket. Ezt egy amolyan "spirituális" környezetben tesszük, ami olyan mintha éjszaka lenne (besötétedik és a napot hold váltja).
A játék végén kiderül, hogy ezek az események is csak Ethan fantáziájának szüleményei, akárcsak Prospero. Ethan pedig egy bezárkózott, talán szellemileg visszamaradott, ellenben gazdag fantáziával megáldott tagja a családnak. Itt is érdekes lehet belegondolni, milyen belső feszültségek lehetnek a családban, és vajon hogyan bánhattak Ethan-nel, ami alapján megszülettek ezek a történetek.
Ez a csavar ugyan szórakoztató és kellő meglepetést okozhat a játékosnak, de érzek iránta némi ellenszenvet, tekintve hogy sokkal felelőtlenebbül lehet vezetni úgy egy történetet, hogy annak igazi következményei nincsenek, hiszen a végén úgy is felrúgják az egészet (jó pár ilyen filmet is láthattunk már).
screen_shot_2015-01-29_at_15_52_00.png
A "Sleeper"-ként emlegetett lényről sok minden nem derül ki, tekintve hogy csak Ethan találta ki jelentősége nincs, de egyébként a játék során van egy nagyobb utalás hogy mi is lehet a Sleeper. A temetőben, az egyik kriptában találjuk Chad nagybácsi holttestét, ahol eredetileg Ethant akarták rituálisan feláldozni. A varjú jelkép többször is előkerül itt (a kés nyele pl), és a kripta külső oldalán is egy varjú alakot rajzoltak. Ezt megvizsgálva Prospero által adott kulcsszavak egyike a gienah corvi, ami a Corvus csillagkép legfényesebb csillaga. A Corvus név latinul varjút jelent és ismerősen is csenghet a játékból. A Vandegriff család fejének Corvus a kereszt neve. Az ő házuk az, ahol a játék fináléja is játszódik, ahol a Sleeper kamrája van. 

Egy másik kulcsszó a behenian star, ami azokat a csillagokat jelöli, amiket spirituális erők forrásának tekintettek a középkorban.
Ennek egyik tagja a gienah corvin is. 
Továbbá Klepoth neve hangzik még el, aki egy álmokkal és látomásokkal manipuláló démon. Ez lényegében megmagyarázza miért fordultak egymásnak a családtagok, és hogy neki akarták feláldozni Ethant, bár hogy ezzel mit akart eléri a Sleeper azt nem tudni.
A játék realitásában viszont végül Ethan lesz a Sleeper.
Amikor tűz üt ki a Vandegriff család házában, és Ethan bent reked a kamrában, az ágya melletti óra 7:00 áll amikor "elalszik", majd egy másik alkalommal 7:04 mutat az óra mikor újra látjuk. Egy lehetséges magyarázat lehet hogy ebben a 4 percben játszódik a játék, amíg Ethan ájult állapotban van. A játékban található összes óra egyébként ezt a 2 időpontot mutatja. 

old_house.jpg
A Vandegriff bányába 2 bejárat van, abból az egyik be van zárva, a másikhoz pedig egy lift vezet le, amit viszont nem tudunk felhívni. A bezárt bejárat közelében van egy szikla hasadék, amin keresztül be tudunk jutni, de az érdekes az, hogy nem ez az egyetlen megoldás. Ugyanis a liftnél szimplán le lehet ugrani a mélybe, nem halunk meg. Ez egy utalás lehet a játékos számára, hogy Prospero nem létező személy, de lehet csak a fejlesztők nem figyeltek erre a hibára.

Még néhány érdekesség a végére:
A boszorkány történetnél az erdőben pirosan villogó fények vonzzák a sátorhoz a játékost. Ezek a fények már a gát túloldaláról is láthatóak.
A játék elején a főszereplő egy alagúton keresztül érkezik meg Red Creek Valley-be. Ha megpróbálunk vissza menni az alagúton keresztül ugyan ott kötünk ki a túloldalt is.
A játékban elrejtettek
egy mesterlövész easter egg-et is.
A játék prológusaként készült egy rövid képregény is. Ez is nagyon hangulatos, érdemes megnézni.