Pixelek a vásznon#1

Hitman: Agent 47

 l6c07.jpg Ezt a bejegyzést még februárban kezdtem el írni, de ami azt illeti egy kissé beragadt a rendszerben, mert mostanáig nem fejeztem be. De! Legalább a megjelenés előtt elkészült (well done!), úgy hogy aktualitása még van (augusztus 28. az amerikai premier).

Aki esetleg nem látta volna a 2007-es Hitman filmet, ezzel megspórólva másfél órát az életéből, annak most röviden össze foglalnám: 
A 47-es azt a hétköznapi megbízást kapja, hogy ölje meg az orosz nyugatbarát elnököt. (funfact: amennyire tudom, nem volt betiltva sem a film, sem a játékok Oroszországban) Viszont a megbízás egy csapda, és nem csak az oroszok és az Interpol ered a nyomába, de saját szervezete is. Összességében egy ZS kategóriás akció krimi? (nem mondanám hogy túlzottan titokzatosak lennének a körülmények, és nagy fordulatok sincsenek, de van egy krimis beütése) lett a végeredmény. A nyomozó oldalon teljesen elhanyagolhatóak a karakterek, Timothy Olyphant sem volt túl meggyőző számomra mint Hitman. A jelenetek között meg sokszor semmi kapocs nincs, csak ugrálunk a helyszínek között, és lövöldöznek. Az akciók még úgy so-so elmennek. 

Ennek ellenére sikerült profitot termelnie a filmnek (mint a legtöbb játékadaptációnak, minőségtől függetlenül), igaz mély nyomot nem hagyott senkiben, ezért kérdéses volt a folytatás. 

A kezdeti tervek szerint Paul Walker alakította volna a 47-est a folytatásban, de tragikus halála következtében ez már nem valósulhatott meg. Sőt, a Twentieth Century Fox folytatás helyett inkább reboot-ba vágta a fejszéjét, új stábbal. 

Aki még nem látta volna, itt a trailer:

 Látványosabb mint az előző film, azt meg kell hagyni. Történeti oldalról viszont nem úgy tűnik hogy megpróbálnának bármit is átadni az eredeti szériából. És a cselekmény sem úgy fest, hogy tele lesz a hősünkre jellemző trükkös, csavaros megoldásokkal, mint sem nyílt utcai lövöldözésekkel. Amiért szerintem kár, mert ettől lehetne több egy átlagos akció filmtől. Rupert Friend egyébként nekem egy fokkal jobb választásnak tűnik a főszerepre, bár lehet kicsit fiatal és nincs az a "szigorú" arca neki sem, amiről elhinném, hogy egy kíméletlen gyilkológép.

Egyébként maga a trailer megüti egy vérbeli akciófilm szintjét, remélem azért nem lőttek le mindent a trailerben (de van egy rossz érzésem). Apropó: 0:50-nél ez a szöveg ismerős valahonnan.
Attól pedig eltekintek, hogy nem sikerült reprodukálni egy igazi fegyver elsütését. (1:32-nél már vissza fele csúszik a szán, amikor kirepül a töltényhüvely)
Még lábjegyzetben hozzá tenném, hogy Aleksander Bach most rendezett filmet először! Ennél egyértelműbb bizonyítékot nem látok arra, hogy a készítők mennyire nem hisznek a játékadaptációkban és nem mernek merészen hozzá nyúlni. Inkább biztosra játszva össze rántanak valamit a sablonból, hiszen úgy is beülnek a fanok a mozikba. 

Összefoglalva: Sokat nem várok a filmtől, egyszeri nézésre jó lehet, ha nem vár tőle sokat az ember.

Ti várjátok a filmet? Szerintetek milyen lesz? Véleményeteket írjátok meg kommentben!