Vanishing of Ethan Carter 1/2

Bemutató

screen_shot_2015-01-29_at_15_07_49.pngA The Vanishing of Ethan Carter a lengyel The Astronauts csapatának első darabja. A srácok a People can fly stábjából váltak ki, akiknek olyan címeket köszönhetünk mint a Painkiller, Bulletstorm, vagy a Gears of War: Judgment. A brigád 2012 óta dolgozik együtt a jelenlegi 8 fős felállásukban.A játék alapvetően egy FPS nézetű kaland játék, ami egy igazi thrillert tár a játékos elé, közép pontban Ethan Carter eltűnésével.

Paul Prospero magándetektív bőrébe bújva próbáljuk megfejteni Red Creek Valley rejtélyeit, akit Ethan segítségkérő levele hozott ide. Ebben segítségünkre lesz a nyomozó természet feletti képessége, amivel láthatjuk az áldozatok utolsó emlékeit, vagy következtethetjük ki éppen a gyilkos eszköz jelenlegi helyét. Ez szolgáltatja a játék egyik erősségét, egyedi és innovatív módon kell megoldanunk az egyes logikai feladatokat, a különböző víziók, vagy éppen a nyomok láttán karakterünk fejébe ötlő asszociációk segítségével. 

train_station.jpgA játék melankolikus atmoszférája azonnal megfogja az embert, a grafika és az aláfestő zenék segítségével. A látótávolság hatalmas, hosszasan lehet gyönyörködni az elénk táruló tájakban. Creek Valley egy kicsi, elhagyatott falu benyomását kelti romos házaival, zord vasútállomásával, ahol a beomlott vasúti pálya és az ütött-kopott szerelvények jelzik, hogy rég nem jár már erre senki. A törmelékek, rozsdafoltok, a fák lehullott levelei is részletesen kidolgozottak, mindenre figyeltek a készítők. Történetünk ősszel játszódhat, ami egyszerre kölcsönöz vidám és szomorkás hangulatot a látványvilágnak. Nincs hud, sem töltőképernyők, semmi ami elterelné a figyelmet vagy megszakítaná a játékélményt.Az irányítás egészen egyszerű, a mozgáshoz és az interakcióhoz szükséges gombokon kívül mást nem tartalmaz. Teljesen szabad kezet kapunk, tőlünk függ, hogy mennyit fedezünk fel a játékból, hova megyünk legközelebb, amitől "open world" jelleget kap a játék. Nekünk kell rájönni, hogyan oldjuk meg a puzzle feladatokat, nincs hozzá tutorial. A szinkronhangok, Prospero sejtelmes narratívája is sokat dob a játékélményen.

Negatív oldalán talán csak a játék rövidségét tudnám megemlíteni (4-5 óra), illetve az automatikus mentési rendszer nem működik túl jól. Ezen kívül apróbb hibák ha lehetnek is a játékban megbocsájtható, tekintve hogy csak nyolcan dolgoztak rajta, ráadásul első játékuk.
old_house_2.png

Összefoglalva:
A Vanishing of Ethan Carter egy lassú tempójú történet orientált játék, ahol a környezet felfedezése és logikai feladványok nyújtják a szórakozást. Kíváncsiam várom mivel fognak minket meglepni a jövőben a készítők.
Egy másik bejegyzésben magáról a történetről fogok írni, kifejezetten a befejezésről, ami igen csak elgondolkodtatóra sikerült.